Černý chcel šetriť ešte viac síl: Mal som hodiť hanbu za hlavu

07.08.2024 Celý región

Paríž 7. augusta (TASR) - Slovenský chodec Dominik Černý povedal, že mal v olympijskej mix štafete hodiť hanbu za hlavu a úvodný úsek ísť ešte pomalšie. Spolu so svojou snúbenicou Hanou Burzalovou obsadili v stredajších pretekoch 18. miesto v slovenskom rekorde 3:03:54 hodiny. Preteky sa začali vo vysokom tempe, ku ktorému sa Černý nepripojil a niekoľko kilometrov figuroval na poslednom mieste.

Dvadsaťšesťročný atlét odovzdal prvú časť štafety po 11,4 kilometri na predposlednej pozícií. Burzalová okamžite poskočila o jedno miesto, keďže ho Turci získali na úkor Slovákov len lepšou odovzdávkou. Ďalšiu pozíciu urobila Slovenka až na konci svojej časti, potom získal Černý jednu a jeho kolegyňa tri priečky. "Mal som byť ešte opatrnejší a zahodiť hanbu za hlavu. Zostať vzadu o ďalších sto metrov, potom by som dokázal viac zrýchliť alebo menej spomaľovať," priznal Černý pre TASR. Na záverečnej odovzdávke mal manko desať sekúnd na maďarskú dvojicu.

"Chodil som tam na chvoste a keď na vás pozerá celé Slovensko a viete, že to vôbec nie je pomalé, tak sa chcete ukázať. Bolo do toho však treba dať najmä rozum a aspoň som to neprepálil," zhodnotil na záver Černý. Burzalová predstihla v úplnom závere Kolumbijčanku Lauru Cristinu Mojicovú Chalarcovú a v cieli mala náskok len dve sekundy. V záverečných desiatich kilometroch skresala z manka na Juhoameričanku takmer minútu a pol. "Tréner aj Dominik mi kričali, koľko ešte strácam. Ja som už išla stále naplno a dobre som vyštartovala zo záverečnej zákruty. Boli sme vedľa seba, potom ju tam niekto povzbudil a zase získala pol metra. Na posledných 200 metroch som si povedala, že ju predbehnem aj keby som sa mala v cieli rozsypať. Nakoniec sa to aj podarilo," opísala pre TASR Burzalová.

V individuálnych pretekoch obsadila vo štvrtok 37. miesto, Černý bol medzi mužmi o tri priečky vyššie. Na "dvadsiatke" si obaja odbili premiéru pod piatimi kruhmi, no so stredajším výkonom boli spokojnejší. "Som veľmi hrdý, že Hanka bojovala aj o osemnáste miesto. Niekto by si povedal, že je to neatraktívne, ale treba bojovať o každú pozíciu," dodal Černý.
 

Vyberte región

mark